Bra att veta innan du köper en elektronisk körjournal

Har du funderat på att investera i en elektronisk körjournal? Då kan det vara hög tid för dig att bli lite mer påläst om vad som gäller för just den automatiska versionen. Idag blir det allt mer vanligt att de som kör mycket bil i tjänst tar hjälp av en elektronisk körjournal för att samla alla data, hålla koll på olika underlag och fylla i uppgifter. 

I takt med att intresset och efterfrågan för de smarta produkterna växer dyker det upp allt fler modeller på marknaden. Vilken ska man välja? Vi har tagit fram all information som kan vara nödvändig för dig att veta då du vill köpa en elektronisk körjournal!

Vad är en elektronisk körjournal?

En elektronisk körjournal är en automatiserad version av den manuella körjournalen. Istället för att du som bilförare måste fylla i alla uppgifter, alla nödvändiga data och hålla koll på alla underlag sköter en elektronisk körjournal jobbet åt dig. Det hela sker alltså automatiskt, och det enda du behöver göra är att koppla in enheten och starta igång den inför din körning.

Varför elektronisk körjournal?

Att hålla koll på sina körningar är viktigt av flera olika anledningar. Dels är en korrekt körjournal viktigt för att du ska kunna skilja på privata körningar och körningar i tjänst. Dels är det nödvändigt för att du som kör bil i tjänst ska ha rätt att få avdrag och ersättning för dina tjänstebilskörningar och de kostnader det innebär. 

Har du inte bevis och underlag för de körningar som gjorts i tjänst kontra privat kommer du inte få några avdrag. Med en elektronisk körjournal blir det så väldigt mycket enklare att hålla koll på alla körningar man gör med bilen. Detta gäller oavsett om du kör din privata bil, om du kör med en tjänstebil eller förmånsbil. 

Genom att den elektroniska körjournalen samlar alla data och underlag åt dig, och även lagrar det under en tid, slipper du vara orolig för att du missat en körning eller glömt fylla i viss information. Så länge du startar din enhet inför en körning samlar den in allt. 

Det underlättar för alla inblandade, ökar tryggheten för dig, och ger dig tydliga bevis. Allt som samlas via den elektroniska körjournal du installerar finns också att tillgå på ett enkelt och smidigt sätt via systemet som kommer till. I somliga fall kan du se över eller hålla koll på dina körningar direkt i din mobil, allt tack vare en elektronisk körjournal.

Vilken elektronisk körjournal ska jag välja?

Något som kan vara lite svårt är just att välja vilken elektronisk körjournal man ska investera i. Som vi tidigare nämnt finns det idag rätt många varianter av elektronisk körjournal att välja mellan, vilket då både är en fördel och något som försvårar valet. Den främsta fördelen är att det innebär att det finns många att välja på, och därmed något för alla. 

Oavsett vad just du föredrar och vilken modell som kan passa dig bäst finns det några saker som är lite extra viktiga att tänka på innan du köper din körjournal. En digital körjournal ska uppfylla Skatteverkets rekommendationer för att vara godkänd. Då gäller det att den du köper också gör det. Även systemet ska vara rätt och följa Datainspektionens riktlinjer. 

Att tänka på vid köp av elektronisk körjournal 

För att din upplevelse av en elektronisk körjournal ska bli så bra som möjligt är det alltså viktigt att den du väljer är godkänd enligt de rekommendationer som finns. Trots att de flesta leverantörer erbjuder liknande produkter och tjänster kan just dessa saker skilja sig åt. Även de olika modellerna kan skilja sig från varandra.

Det finns egentligen två olika typer av elektronisk körjournal: de som kopplas till bilbatteriet och de som kopplas till OBD-porten. Det sistnämnda alternativet är körjournaler som monteras fast, medan det förstnämnda är mer flexibla och ”bärbara”. Det finns såklart för- och nackdelar med båda.

Som bilförare är det inte alltid helt lätt att veta vad man ska kolla efter i en elektronisk körjournal. Därför har vi samlat ihop en enkel men övergripande lista över punkter som kan vara bra att fundera och kolla vidare på innan man köper sin körjournal:

  • Hur placeras körjournalen? Täckning och mottagning!
  • Priset i förhållande till kvalité och livslängd
  • Systemet – är det beprövat? Lätt att använda?
  • Har leverantören bra kundsupport?
  • Hur länge kan du lagra data i systemet? 
  • Följer elektronisk körjournal Skatteverkets och Datainspektionens riktlinjer?

Vi tipsar om elektronisk körjournal 

För att underlätta för er har vi tagit fram den modell av elektronisk körjournal som är bäst i test. Många av de leverantörer som erbjuder elektronisk körjournal har ett flertal produkter där de flesta idag håller hög kvalité och levererar riktigt bra resultat. Däremot kan såväl funktioner och utformning som prisklass och kvalité variera.

I vårt test för elektronisk körjournal kom vi fram till att MiniFinders elektronisk körjournal är bäst i test! Fördelen med MiniFinder är inte bara att deras produkter håller genomgående hög kvalité och kommer med många smarta funktioner. Deras produkter är också enkla och trygga att använda för alla. 

Om du vill investera i en elektronisk körjournal har MiniFinder ett flertal varianter att välja mellan. Deras körjournal är också kopplat till ett väldigt behändigt system, MiniFinder Go, som är väl beprövat. Där har du tillgång till din körjournal och andra spårningsfunktioner direkt i din telefon via en app. Bra kundservice och hög kunnighet om ämnet. 

Bäst i test elektronisk körjournal 

Den absolut bästa elektronisk körjournal är deras MiniFinder Zepto. Där kan du även spåra, övervaka och positionera ditt fordon, samt få larm och varningar om fordonet rör sig, vibrerar eller passerar ett visst område. MiniFinder Zepto är liten och nätt att installera för trygg användning. 

Utöver MiniFinder Zepto finns det en produkt med elektronisk körjournal som heter MiniFinder Xtreme. Detta är då en mer extrem variant som kommer med elektronisk körjournal, ett riktigt bra övervakningssystem, spårning, fleetmanagment, varningar, och så vidare.