Svaren på alla frågor du har om körjournal!

Har du funderat på att börja föra körjournal? Då kan det vara bra att veta om vad som gäller när det kommer till just körjournal, så som hur det skrivs, varför det ska skrivas och vad det innebär.

Att föra körjournal är något som underlättar både för den som kör bilen och för arbetsgivaren som tillhandahåller bilen. Däremot är det inte alltid helt lätt att veta allt som berör körjournalen. Vi har samlat svaren på alla frågor du kan tänkas ha om körjournal!

Vad är en körjournal?

Låt oss börja med den mest grundläggande frågan: vad är en körjournal? En körjournal är som en loggbok, där du som bilförare antecknar dina körningar för att sen kunna bevisa vad som körts i tjänst och vad som körts privat. Detta är riktigt bra för dig som kör mycket bil i tjänst, och det kan verkligen underlätta framförallt om du kör tjänstebil eller förmånsbil. 

Trots att de må kännas något krångligt och tidskrävande att vid varje körning behöva anteckna alla uppgifter och information om dig, bilen och din körning manuellt kommer en noggrant förd körjournal verkligen underlätta. För dig som vill automatisera arbetet finns det idag elektronisk körjournal som sköter allt arbete åt dig.

Varför har man en körjournal?

Oavsett om det gäller dig som egenföretagare eller dig som anställd kan det vara rätt svårt att hålla koll på vilka bilkörningar som görs för företagets räkning, och vilka som görs privat. Däremot är det viktigt att hålla koll på vilka som hör till vilken kategori för att du ska ha rätt till ersättning för din tjänstebilskörning. 

Har du som kör mycket bil i tjänsten tydliga bevis på vilka sträckor och resor som gjorts just under tjänst har du rätt att få vissa avdrag från företaget. Har du inte det finns det en risk för att du själv får stå för kostnaderna då det är en förmån. Det här gäller oavsett om du är anställd eller egenföretagare, och oavsett om du kör privat bil, tjänstebil eller förmånsbil. 

Vem behöver körjournal?

Så när är det egentligen nödvändigt att använda sig av körjournal, och för vem? I grund och botten brukar man säga att en körjournal är extra viktig att föra för de som är anställda och har tillgång till en tjänstebil eller förmånsbil. Där är det extra viktigt att du som bilförare kan bevisa att resorna gjorts i tjänst för att de inte ska kosta dig något. 

En körjournal är också bra för de som kör väldigt mycket bil i tjänsten, för de som själva betalar för drivmedlet under tjänsteresor, och för de som får drivmedlet (även för privat körning) betalt av företaget. För dig som driver eget och använder din privata bil i tjänst kan kostnaderna minska med en körjournal. Annars riskerar du att behöva stå för allt privat.

Vad händer om man inte har en körjournal?

Som vi tidigare varit inne på så kan avsaknaden av en körjournal innebära att man som anställd eller egenföretagare inte har rätt att få den ersättning eller de avdrag som man har rätt till. All körning som sker i tjänst har man ofta rätt att få avdragsgilla, inte minst om du blivit erbjuden det som en förmån från företaget.

Men, för att du ska få rätt avdrag och ersättning för dina tjänsteresor är det nödvändigt att du tydligt och konkret kan bevisa vad som körts i tjänst kontra privat. Och för att göra det måste du ha rätt underlag som innehåller diverse information och uppgifter. Annars kommer det inte ses som giltigt av Skatteverket.

Vad ska en körjournal innehålla?

För att en körjournal ska vara giltig enligt Skatteverket bör den innehålla följande information:

* Mätarställning vid årets början och slut
* Bilens registreringsnummer
* År
* Dagens datum och bilens mätarställning vid resans början och slut
* Antal kilometer körda per resa
* Adress för resans början och slut
* Syftet med resan
* Besökta platser, företag eller personer som gjordes under resan 
* Information/ uppgifter om dig som förare 
* Tankningar (antal liter och pris för bränsle), reseräkningar osv

Detta är den information som Skatteverket själva har skrivit ut på sin hemsida om körjournal. För att ta reda på vad som bör stå med i en körjournal kan du också ta hjälp av en körjournal mall som finns att ladda ner gratis på flera sidor. Så länge du håller dig till de uppgifter som krävs för det inte vara någon tvekan om att den blir godkänd som bevis. 

Hur länge ska man spara en körjournal?

Enligt bokföringslagen ska en körjournal sparas i 7 år från det att den först skrevs.

Varför elektronisk körjournal?

En elektronisk körjournal är en automatiserad version av den vanliga körjournalen. Med hjälp av den elektroniska varianten slipper du anteckna alla uppgifter och spara alla underlag, reseräkningar, kvitton och noteringar manuellt. En elektronisk körjournal sköter allt arbete åt dig så att du slipper hålla koll på allt på egen hand.

Med andra ord kan en elektronisk körjournal underlätta ditt arbete ytterligare. En annan fördel är att du också kan lagra all data online i ditt system. På så sätt kan du också känna dig säker på att alla underlag, alla data och all nödvändig information finns samlad och redo att tillgå vid behov. 

Du får utan tvekan godkända bevis utan att du själv behöver göra något. För att använda en elektronisk körjournal krävs det bara att du kopplar in den i bilen och startar igång den innan din körning. Där kan du även hålla koll på och övervaka din privata körning om så önskas. Du har allt samlat på ett och samma ställe, hur smidigt och enkelt som helst!

Vilka körjournaler är godkända av Skatteverket?

De körjournaler som är godkända att använda sig av enligt Skatteverket är körjournal som du antecknar manuellt antingen i en loggbok, på papper eller i ett dokument i datorn. Även elektronisk körjournal är godkänd enligt Skatteverket. 

Idag håller de flesta av elektronisk körjournal som finns på marknaden så hög kvalité att de ger dig som förare allt du vill ha för att känna dig trygg och säker med dess funktioner. Däremot kan det vara bra att kolla upp så att den elektroniska körjournal du tänkt köpa är godkänd, att den samlar rätt information och att systemet kan lagra länge.

Vad kostar en elektronisk körjournal?

Priset för en elektronisk körjournal varierar beroende på vilken modell du köper, vilket märke det kommer ifrån, hur utvecklad den är och vad den kommer med för funktioner. Somliga elektroniska körjournaler är nämligen utformade med andra smarta funktioner, så som övervakning, positionering, systemhantering, larm osv.

Sen finns det elektronisk körjournal som endast tillhandahåller just funktionen om körjournal. Dessa är då självklart lite billigare. Kostnaden för en körjournal kan alltså variera rätt mycket, från några hundralappar till ett par tusen kronor. Däremot finns det många bra modeller att välja mellan idag – att hitta någon som passar dig är inte svårt! Här kan du hitta kostnadseffektiv digital körjournal.