Deklaration 2021 – dessa avdrag kan du göra i tjänsten

Om du kör mycket bil i tjänsten är det extra viktigt att du håller koll på din deklaration – vad som gäller för avdrag, dokumentation och datum för att skicka in. Att hålla koll på sin deklaration är inte alltid helt lätt, speciellt inte om man ska inkludera ett flertal underlag och skicka in flera olika deklarationer. Men, för att du ska få rätt ersättning, återbetalning eller avdrag gäller det att allt stämmer och att det görs korrekt. Vi har samlat all information gällande deklaration 2020 och de avdrag du har rätt till om du kör bil i tjänsten!

Köra bil i tjänst – förmån för deklarationen

Som anställd har man i vissa fall möjligheten (eller rättigheten) att tillgå en viss tjänstebil eller förmånsbil. Antingen blir man tilldelad en egen bil om man ofta är ute och åker, eller om man kör väldigt mycket bil. Detta gäller exempelvis säljare och företagsledare. Alternativt får man tillgång till en företagsbil som flera kan använda. 

Oavsett vem det gäller och vilken bil det gäller anses detta vara en förmån, vilket såklart då måste beskattas på ett eller annat sätt. Det samma gäller om du är egenföretagare och exempelvis leasar en bil på företaget. En fördel är dock att kostnaderna som gäller för en företagsbil ofta innebär en del rättigheter till avdrag i deklarationen. 

För alla typer av tjänstebilar är det viktigt att man på något sätt registrerar vilka körningar som sker i tjänst kontra privat. Kör du dessutom samma bil både i tjänst och privat är det extra viktigt. Detta då för att man ska kunna bevisa vilka kostnader som hör till tjänsten och som då är avdragsgilla. Dessa underlag är viktiga att ha med i sin deklaration. 

Elektronisk körjournal underlättar

Det spelar ingen roll om du är anställd eller drivet eget företag, använder du en bil för körningar i tjänst och vill ha möjligheten att få avdrag eller ersättning måste du ha någon form av bevis på vad som är tjänstebilskörning kontra privat körning. Många väljer då att föra körjournal för att anteckna, samla underlag och hålla koll på alla uppgifter.

Däremot kan det vara rätt krångligt och tidskrävande att föra körjournal manuellt – det är ofta mycket information som ska hållas reda på, inte minst om du kör väldigt mycket bil i tjänsten. 

Med en elektronisk körjournal slipper du sköta allt arbete manuellt. Den samlar istället in alla nödvändiga data, alla uppgifter och underlag åt dig för de körningar du gör. På så sätt kan du underlätta såväl ditt som din arbetsgivares och Skatteverkets arbete då du vill få ersättning eller avdrag för din tjänstebilskörning. Den underlättar, ökar tryggheten och ger dig tydliga bevis som kan plockas fram eller ses över när som helst. 

Vad gäller för min deklaration 2021?

Det finns alltså en del smarta knep man kan ta till för att lättare hålla koll på sina körningar i tjänsten. Oavsett hur du väljer att göra, hur mycket bil du kör privat kontra i tjänst, samt vilka avtal du har med din arbetsgivare vad gäller tjänstebilskörning är det ett faktum att en körjournal kan underlätta. 

Någon gång ska alla data och underlag skickas in med din deklaration. Har du då inte godkända bevis på dina tjänstebilskörningar kommer det inte göras några avdrag i din deklaration. Man får inte heller glömma bort att trängselskatt för privat körning ska skickas in separat. Utöver det finns det en del andra riktlinjer att både följa och ta del av.

Avdragsgilla resor för tjänstebilskörning 

För dig som kör bil i tjänst finns det en del krav som du måste uppfylla för att få göra avdrag i deklarationen för tjänstebilskörning. Om dessa däremot tillämpas dig finns det vissa genvägar du kan ta för att få ut mer av dina bilresor. Och då syftar vi såklart på de avdrag du kan göra. För att ha rätt till skatteavdrag för resor i tjänst krävs det att:

  • Avståndet mellan arbetsplats och bostad är minst 5km
  • Du sparar mer än 2 timmar per dag (både för dit- och- hemresa) om du kör bil istället för att åka kollektivt 
  • Det finns ingen kollektivtrafik nära ditt hem, och du har minst 2km till arbetet
  • Du är i behov av bilen för att utföra ditt arbete

Detta är alltså vad som krävs enligt Skatteverket för resor avdrag för resor. Avdragsgilla resor för körning i tjänst gäller oavsett om du kör din egen bil i tjänsten eller om du kör en förmånsbil. 

Det finns även vissa avdrag du kan göra om du själv har betalat kostnaderna som uppstod under en tjänsteresa. Tjänsteresor räknas också in på den totala summan. Detta kallas för reseersättning och ska även det deklareras. Betalade istället din arbetsgivare kostnaderna ska det ses som extra lön.  

Ersättning för resor med egen bil i tjänst 

Så vilka skatteavdrag för resor har du egentligen rätt att göra? De skatteavdrag för bil som gäller för dig beror på vilken bil du har och vilket drivmedel den går på. För resor med egen bil i tjänst har du rätt att få ersättning på 18,5kr/ mil. 

För körning med förmånsbil som drivs på diesel har rätt att få 6,5kr/ mil i ersättning eller avdrag, medan förmånsbil som går på andra drivmedel ger ett avdrag på 9,5kr/ mil. Dessutom har du alltid rätt att enligt Skatteverket göra skatteavdrag för resor och den trängselskatt du betalar då du kör bil i tjänst. 

Under inkomståret 2018 och 2019 gällde dock att endast avdrag över 11000kr var avdragsgilla. Kör du inte så mycket bil i tjänst är det alltså inte säkert att du får göra avdrag eller få viss ersättning. Vad som gäller i år får du reda på när du skickar in din deklaration 2021 till Skatteverket