Körjournal

En körjournal är ett värdedokument i digitalt eller i pappersformat som innehåller information om närhur långt och av vilken anledning du kört med firmabilen.

Varför en körjournal

Skatteverket behöver se din körjournal som ett bevis på att fordonet har brukats i enighet med lagen och som underlag för att stämma av bilförmån eller drivmedelsförmån. Det är av den anledningen viktigt att en körjournal är så väldokumenterad som möjligt.

Hur skriver jag en körjournal?

Det absolut enklaste sättet att föra en körjournal är genom att ladda ned en körjournal mall i PDF format och sedan skriva ut den i skrivaren. Ta med dig din körjournal i bilen och efter varje resa fyll i körsträckan, datum och tid, kommentera orsak med resan och fyll i miltal som körts.

Detta tidskrävande men dessvärre nödvändigtont för att slippa eventuell skattesmäll ifall du får påhälsning av skatteverket.

Vad måste en körjournal innehålla?

  1. Mätarställning
  2. Datum och tid när resan startade
  3. Mätarställning vid resans start
  4. Plats varifrån resan startade
  5. Ärende samt en kommentar vilka platser/företag/kontaktpersoner du besökt (om ej privat)
  6. Antal kilometer som körts
  7. Mätarställning vid resans slut
  8. Plats var resan avslutades
  9. Mätarställning vid årets slut
Bildkälla: Körjournal Mall från MiniFinder

Som du ser ovan behöver man föra ganska så detaljerad körjournal. Detta är oerhört tidskrävande. Just av den anledningen bör du skaffa en elektronisk körjournal.

En elektronisk körjournal går på autopilot kan man säga. Det enda du behöver göra är att logga in i en app eller hemsida och välja syfte med resan samt kommentera den.